Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) zorgt zoals de naam het zelf zegt voor de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers, staat in voor de preventie van arbeidsongevallen en controleert de arbeidsgeneeskundige dienst. Het CPBW houdt zich eveneens bezig met het controleren van het arbeidsklimaat. Het comité zorgt ervoor dat er voldoende en kwaliteitsvolle beschermingsmiddelen beschikbaar zijn en onderzoekt de individuele klachten betreffende veiligheid en welzijn.
Als ACV Puls winnen we inlichtingen in, brengen we adviezen uit en formuleren we voorstellen.
We vinden veiligheids- en gezondheidsproblemen en vooral welzijn voor iedere werknemer, jong of oud, … een dagelijkse zorg in alle lagen van de organisatie. .
De OR bestaat uit een afvaardiging van de werkgevers – die zijn aangeduid, en een afvaardiging van de werknemers verkozen via sociale verkiezingen.
De OR overlegt, adviseert, mag/kan beslissen over een beperkt aantal onderwerpen.
Maar: Advies vragen betekent niet advies volgen.
De OR is eerst en vooral een overlegorgaan met een ruim werkveld: het economisch, financieel en personeelsbeleid binnen Integro. Klinkt wat abstract, maar denk aan werkdruk, flexibiliteit, mobiliteit, opleiding, de jaarlijkse vakantieregeling, … geen gebrek aan thema’s.
Verder geeft de OR de werkgever advies over een aantal initiatieven. De OR moet de toepassing van de sociale en industriële wetgeving controleren. Ook krijgt de OR informatie, bovenal over de tewerkstelling, alsook over de economische en de financiële toestand van het bedrijf (EFI).
De OR beslist over de inhoud van het arbeidsreglement, het beheer van sociale kassen, de collectieve planning van vlaams opleidingsverlof (het vroegere betaald educatief verlof), …
De wet verplicht de werkgever de OR om advies te vragen voor onder meer: het onthaal van nieuwe werknemers, opleidingsplannen, invoering van nieuwe ideeën, tijdelijke contracten en interims, ….
Maar ook hier weer: Advies vragen betekent niet advies volgen.
Enkele voorbeelden
• Advies uitbrengen over het personeelsbeleid, de werkmethodes.
• Het arbeidsreglement opstellen en wijzigen.
• De economische en financiële evolutie onder de loep nemen.
• Zich inzetten om meer vorming te mogen volgen.
• De sociale wetgeving doen respecteren.
• Bespreekt de arbeidsorganisatie en (mogelijke) flexibiliteit binnen de onderneming.
Wanneer je door je diensthoofd of door de directie wordt uitgenodigd om op gesprek te gaan, mag je altijd iemand van de vakbonds delegatie (vakbondsafgevaardigden) mee vragen om jou bij te staan.
Een aantal tips:
- Indien je uitgenodigd wordt voor een gesprek, vraag steeds waarover het gaat.
- Bij de minste twijfel, of als je het gevoel hebt dat er een conflict zou kunnen ontstaan, zeg dat je bijstand wilt van uw afgevaardigde.
- Als je zelf een probleem hebt dat je wil bespreken met uw overste, en je bent niet zeker, overleg eerst met uw afgevaardigde.
- Hou alle documenten bij en geef een kopie aan uw afgevaardigde.
- Indien je toch een gesprek aanvangt zonder bijstand van uw afgevaardigde, en je merkt dat er iets begint fout te lopen (of je krijgt een slecht gevoel), breek het gesprek af en vraag bijstand van uw afgevaardigde.
- Teken nooit zo maar je ontslagbrief ‘voor akkoord’.